stamp-2

Letní terapeutický pobyt v Jizerkách 2021

Letní terapeutický pobyt v Jizerkách 2021

Letošní červnové počasí jako by si Bellisky přímo objednaly na svůj pravidelný terapeutický pobyt v Jizerských horách. Přestože se letos nemohl uskutečnit tradiční zimní pobyt s přednáškami pro Bellisky a jejich rodiny na Konopišti, odpočinek na chatě Tesanka vyšel díky příznivé epidemické situaci a dodržení všech podmínek pro pobyt (očkování, PCR test…). Poslední rok byl náročný pro všechny lidi, pro onkologické pacientky však obzvláště. Všechny proto uvítaly pětidenní relax v srdci českých hor a lesů.

Přestože se letní pobyt nese převážně v relaxačním duchu, byl prostor i pro skupinovou psychoterapii nebo přednášku o zdravé výživě s MUDr. Hanou Štefaničovou. Právě strava je častým tématem pacientek s rakovinou prsu nejen kvůli podpoře zdraví, ale také kontrole váhy, která si vlivem léčby mnohdy dělá co chce (a většinou její čísla stoupají). I proto si mnohem Bellisek užilo krásné počasí aktivním odpočinkem – procházkami po místních lesích a loukách nebo výšlapem na nedaleký Ještěd. Odvážnější zkusily prohnat pérka elektrokolům a elektrokoloběžkám. Správné ochlazení se konalo v krásném biotopu chaty Tesanka. Namožené svaly si Bellisky mohly nechat promasírovat nebo zrelaxovat ve vířivce a místní sauně.

Protáhnout se, zaposlouchat se do svého dechu a rytmu srdce mohly všechny zájemkyně na skupinové onkojóze. Ta se hodí jako pohybový start po léčbě, kdy tělo potřebuje jemnější motoriku a postupně zpevňovat svaly. Jóga je také žádoucí na protažení horních končetin a prsních svalů, které jsou i dlouho po operaci a ozařování ztuhlé.

Nechyběla také arteterapie v podobě navlékání korálkových náramků, z jejichž prodeje je podpořena aktivita Bellisek a jejich edukační poslání – přednášky a ukázka samovyšetření prsu pro veřejnost. Druhou arteterapií bylo vymalování mandal, které navrhla Belliska Nikola Skondrojani se symbolikou letního slunovratu, nejsvětlejšího dne v roce.

Ať už každá žena zvolila program dle sebe, o večerech se vždy sešly spolu, aby spolu sdílely prožitky spojené s léčbou nemoci, ale také mimo ni. Holčičí radosti a starosti se probíraly také u oblíbeného táboráku, kdy se energie vydaná na výletech doplnila tradičními na ohni opečenými buřtíky. Jednoduše dokonalé souznění s přírodou, která léčí mnohé neduhy.

Děkujeme sponzorům a společnosti Roche za možnost uspořádat tento tolik potřebný čas strávený spolu. Těšíme se na další!

Fotogalerie

Novinky projektu

Edukátorka a koordinátorka pro aktivity v Plzni a okolí – Veronika Nová
Přečíst
Bellisky na Night run běhu v Hradci Králové
Přečíst
Workshop na rozdurdí lymfy LYMFA FLOW
Přečíst
Edukátorky a koordinátorky pro Liberecký kraj
Přečíst
Dubnové setkání terapeutické skupiny Bellis
Přečíst