stamp-2

Projekt Bellis oslavil 10 let pomoci mladým ženám s karcinomem prsu

Projekt Bellis oslavil 10 let pomoci mladým ženám s karcinomem prsu

Je 30. října a interiér Kaiserštejnského paláce na Malostranském náměstí se halí do růžových barev. Hodinové přípravy plné fittingu, líčení, česání, nacvičování a zkoušení choreografií se chýlí ke konci, aby mohl začít benefiční galavečer projektu Aliance žen s rakovinou prsu o.p.s. Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu. Slaví totiž deset let pomoci ženám s rakovinou prsu. Zavzpomínejte s námi na večer plný dobré nálady, pomoci, odvahy a empatie.

Přes 88 000 edukací o samovyšetření prsu, 18 terapeutických pobytů pro pacientky, 15 benefičních módních přehlídek, 3 charitativní kalendáře, 1 vydaná kniha a nespočet sportovních a kulturních akcí s posláním šířit osvětu o rakovině prsu. To je desetiletá historie projektu Bellis. Kulaté výročí se adekvátně oslavilo v neděli 30. října a program akce byl rozmanitý stejně jako aktivity Bellisek.

První přicházející hosté se mohli zahřát vřelými písněmi v podání dua 20 minutes, které návštěvníky příjemně připravilo na zbytek nadcházejícího večera. Se sklenkou prosecca na uvítanou začali korzovat okolo 14 fotografií vystavených na stojanech, které tvořily skládanku nového charitativního kalendáře Bellissime 2023, který se toho večera křtil. Éterické spojení žen a květin představující jejich sílu zachytila fotografka Helena Szmigielová na statku Kytky od potoka během tohoto léta. Nástěnný kalendář velikosti A2 je možné objednat si na nejsinatosama@gmail.com. Cena je 400 Kč + poštovné (130 Kč) a výtěžek z prodeje jde na aktivity projektu Bellis.

Zatímco si hosté povídali nebo nakupovali nový merch Bellisek zahrnující termohrnek, brož s krystaly Swarowski, bavlněná i sportovní funkční trika, placky, náramky nebo náušnice, ladily v zákulisí poslední detaily Bellisky, jež se toho večera předvedly v roli modelek a vynesly za hlasitých ovací zimní modely od značky C&A. Po úvodním slově manažerky projektu Bellis Nikol Pazderové a přehlídce došlo k předání šeků od společností OAKS Prague a PGA National Czech Republic v hodnotě 40 000 Kč. U financí se ještě chvíli zůstalo – jedna z Bellisek, Nikola Skondrojani, odkázala třetinu částky vybrané z dražby desek jejího zesnulého bratra DJ Loutky právě projektu Bellis. Suma, která putovala na bankovní účet Bellisek, se vyšplhala na 483 670 Kč, a půjde primárně na chystaný zimní terapeutický pobyt na Konopišti.

Poté přišel na řadu samotný křest kalendáře, jehož vznik s vtipem sobě vlastním okomentovala fotografka Helena Szmigielová, které patří velký dík nejen za tento kalendář, ale i další, a také za to, že projekt Bellis svojí kreativitou a nadšením podporuje nezištně již mnoho let. Patrony kalendáře se stala bývalá ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Eva Knappová a frontman kapely Chinaski Michal Malátný.

Další část oslav se nesla v hudebním duchu – Bellisky sborově zazpívaly píseň Síla v nás zpěvačky Niny Schwarz s Barborou Mottlovou. A že se jednalo o opravdu silný a dojemný zážitek mohou potvrdit nejen sborové zpěvačky, ale také všichni poslouchající v hledišti. Následoval raut, jenž rozhodně nebyl konečným bodem večera. Tím se stal bojový tanec haka v podání Bellisek. Bývalé i současné pacientky s rakovinou prsu tak umělecky předvedly, jakou bojovnicí se žena stává s touto diagnózou. Odměnou jim a všem hostům celebrace byl hodinový koncert oblíbené české kapely Chinaski, s níž si fanynky a fanoušci společně zpívali oblíbené písně jako Víno, Každý ráno nebo Vrchlabí.

Všem, kteří se na této krásné oslavě podíleli, patří veliký dík, stejně jako návštěvníkům a moderátorům večera Kateřině Pechové a Dominiku Vršanskému. A také všem podporovatelům během těch uplynulých a také nadcházejících deseti let. Na zdraví nejen Belliskám, ale všem!

Fotografie z večera od Heleny Szmigielové a Štěpána Mikudy najdete ve fotogalerii. Podívat se také můžete na video od Soni Maléterové zde.

Novinky projektu

Edukátorka a koordinátorka pro aktivity v Plzni a okolí – Veronika Nová
Přečíst
Bellisky na Night run běhu v Hradci Králové
Přečíst
Workshop na rozdurdí lymfy LYMFA FLOW
Přečíst
Edukátorky a koordinátorky pro Liberecký kraj
Přečíst
Dubnové setkání terapeutické skupiny Bellis
Přečíst