stamp-2

Zimní Terapeutický pobyt Bellis 2023 na Konopišti

Zimní Terapeutický pobyt Bellis 2023 na Konopišti

Po dvouleté pauze způsobené pandemií onemocnění covid-19 mělo více než sedm desítek pacientek z projektu Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu možnost v polovině ledna strávit čas s těmi, kdo jim skutečně rozumí, získat neocenitelné informace a zkušenosti od předních českých odborníků a to vše při možnosti využít celodenní program spojený s hlídáním dětí.

Ve dnech 18. až 22. ledna se uskutečnil Zimní Terapeutický pobyt Bellis 2023 v krásných a funkčních prostorách Golf resortu Konopiště. Pobytu se zúčastnilo více než 70 pacientek, 36 dětí a několik partnerů nebo maminek našich Bellisek. Jedná se o největší akci, kterou v tomto roce pro pacientky a jejich rodiny pořádáme.

Tento typ Terapeutického pobytu je mezi pacientkami opravdu velmi oblíbený. Mezi nejčastější pozitivní hodnocení patří právě skutečně pestrý odborný program od předních českých odborníků na témata, která se s léčbou a onemocněním karcinomu prsu pojí. Kromě odborného programu je velmi pozitivně hodnocena možnost celodenního hlídání dětí a opravdu pečlivě připraveného dětského programu. „Terapeutického pobytu jsem se zúčastnila jako první akce projektu Bellisek. Nikoho jsem neznala a jela s očekáváním, ale také trochu s nejistotou. Pobyt absolutně předčil moje očekávání. Tak nabitý program, jedno téma přínosnější a zajímavější než druhé. Možnost zacvičit si jógu, naučit se tejpování, vyrobit si vlastní aromaterapeutický olejíček, ale hlavně ta nekončící podpora a sounáležitost. Jsem ohromně nabitá energií a vím, že zvládnu vše, co mě čeká. Klobouk dolů před holkami organizátorkami, odvádí skvělou práci. Pobyt si neskutečně užila i moje dcerka, která je poslední týdny vlivem mé nemoci opravdu hodně úzkostná, chůvičky se o ni úžasně postaraly“, sdílí své postřehy a pocity účastnice pobytu, která prochází léčbou a je sama se svou dcerou.

Odborný program, prostor jen pro sebe, ale také možnost přijít na jiné myšlenky, načerpat sílu, najít si nové přátele, kteří vám opravdu rozumí, pocit sounáležitosti a souznění, to vše je Terapeutický pobyt. „Máme velkou radost, že jsme se opět po covidové pauze mohly vrátit k formátu velkého pobytu, kam mají možnost přijet ženy s rakovinou prsu i se svými dětmi a blízkými. Organizačně a finančně je to jedna z nejnáročnějších akcí v roce, ale vidíme v ní opravdu velký smysl. Pacientky z něj odjíždí plné energie a naděje a hlavně vědomí, že v tom opravdu nejsou samy“, říká o pobytu Nikol Pazderová, hlavní organizátorka a manažerka projektu Bellis.

Program začal úvodní přednáškou a workshopem aromaterapie s Adélou Zrubeckou z Nobilis Tilia. Pacientky si mohly v rámci workshopu umíchat vlastní zklidňující vonnou esenci z éterických olejů. Po večeři program pokračoval úvodním seznamovacím večerem, v rámci kterého se měli účastníci možnost seznámit se všemi aktivitami, které Bellis pro své klientky nabízí.

Druhý den Terapeutického pobytu patřil psychoterapii a práci s psychikou. Tématu sebevědomí jsme se věnovaly se skvělou doc. Laurou Janáčkovou. Navázaly jsme intimním tématem, které je pro většinu žen po léčbě velmi náročné a skličující, přednáškou s názvem Sexualita žen s onkologickým onemocněním s Petrou Hamerníkovou z Freya – vzdělávání, poradenství. Tématem Strach z návratu onemocnění formou technik zvládání strachu nás provedl výborný psycholog PhDr. Ing. Martin Pospíchal, PhD. Den jsme zakončily workshopem aktivit projektu Bellis pro rok 2023. Zpětná vazba a přání našich Bellisek je pro nás klíčové.

Páteční den Terapeutického pobytu Bellis patřil tématům spojenými se zmírněním trvalých následků onkologické léčby rakoviny prsu a také s prevencí recidivy onemocnění. První přednáška byla zaměřena na zdravou stravu a zdravý život žen se skvělou PharmDr. Margit Slimáková. Následovala přednáška na téma ze sociálně-ekonomické oblasti spojené s onkologickým onemocněním s výbornou Mgr. Šárkou Slavíkovou z Amelie, z.s. Na přednášku navázaly téměř dvě desítky osobních konzultací. Pokračovaly jsme přednáškou na téma Lymfa a lymfatický systém s lymfoterapeutkou Mgr. Lucií Čedíkovou. Začaly také individuální lymfatické masáže, které pokračovaly celý sobotní den. Večer patřil arteterapii v podobě výroby náramků naděje z korálků.

Sobotní program na Terapeutickém pobytu patřil workshopům a praktickým cvičením. Skvělým seminářem na téma rekonstrukce prsu nás provedl a individuální konzultace poskytl  Doc MUDr Ondřej Měšťák PhDNásledoval workshop lymfo-tejpingu a praktických cviků na rozproudění lymfy a podvečerní lekce onko-jógy s úžasnou Lucií Königovou.

Poslední den pobytu patřil opět onko-józe, po snídani již rozloučení, někdo se ještě vydal na prohlídku zámku Konopiště, zaplavat si a ostatní již na cestu domů.

Děkujeme za důvěru a krásný čas. Všem lektorům a přednášejícím velice děkujeme za odborný program a hlavně děkujeme také podporovatelům za to, že podobné akce můžeme pro pacientky s rakovinou prsu, jejich děti a nejbližší, pořádat. Velké poděkování patří úžasným „chůvičkám“ a sponzorům, že jsme mohly tento pobyt uspořádat. Navázaly jsme nová přátelství, dozvěděly jsme se životně důležité informace od lékařských kapacit a získaly inspiraci pro to, abychom žily kvalitnější život.

Odkaz na celou FOTOGALERII.

Fotogalerie

Novinky projektu

Edukátorky a koordinátorky pro Liberecký kraj
Přečíst
Dubnové setkání terapeutické skupiny Bellis
Přečíst
Dreamy flames a přednáška na Střední škole obchodní ve Žďáru nad Sázavou
Přečíst
Edukace samovyšetření (.)(.) na Ekonomicko-správní fakultě na Masarykově univerzitě v Brně
Přečíst
Pozvánka na Charitativní módní přehlídku v Ostravě
Přečíst