stamp-2

DNES JE SVĚTOVÝ DEN LYMFEDÉMU

DNES JE SVĚTOVÝ DEN LYMFEDÉMU
🎀 DNES JE SVĚTOVÝ DEN LYMFEDÉMU 🎀
Lymfedém patří mezi jeden z nejčastějších vedlejších a trvalých následků onkologické léčby karcinomu prsu. Objevuje se až u 42 % pacientek, které podstoupily chirurgický zákrok spojený s léčbou rakoviny prsu. Lymfatický otok do značné míry snižuje kvalitu života pacientek a způsobuje výrazné potíže a omezení.
Lymfatický otok se nemusí objevit okamžitě po operaci, ale může se objevit až za několik měsíců nebo dokonce let. Nicméně lze ho výrazně zlepšit a zmírnit pravidelnou pohybovou aktivitou a také lymfatickými masážemi.
Co je lymfatický systém? Co je lymfedém? Jak lymfatickému otoku předcházet, jak ho léčit? Odpovědi na tyto otázky jsme zpracovaly v odborném článku “Vše o lymfě” s lymfoterapeutkou Lucií Čedíkovou, přečtěte si ho na našem webu➡️ https://www.bellisky.cz/…/vse-o-lymfe-s…/
Řada našich workshopů a webinářů, které pořádáme pro naše pacientky, se věnuje tomuto tématu. Již druhým rokem každou středu cvičíme online onko-jógu právě se zaměřením na rozproudění lymfy. Pokud máte o cvičení nebo videozáznamy lekcí zájem, stačí se ozvat na náš e-mail: mybellisky@gmail.com.
Další pravidelnou aktivitou na rozproudění lymfy je projekt “Protajči se ke zdraví,” v rámci kterého se konají hned dva semináře LYMFA FLOW, více informací hledejte na Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. a